2.12.2012

Himmeli keittiön kattoon ja jouluvalot ikkunoille





Lunta tulla tupsahti ihan 15 senttiä yhden vuorokauden aikana, sai eka kerran tehdä lumityötkin, onneksi se oli kevyttä pakkaslunta joten kolan kanssa työskentely oli kuin tanssia...

Valkea luonto vaikutti sen verran mielialaan että piti noutaa vintiltä sähkökyntteliköt ikkunoille ja himmeli keittiön kattoon. Himmeli olikin säilynyt aivan eheänä, eikä tarvitse "varaosia". Olin säilyttänyt tähteeksi jääneet oljet siltävaralta että joutuu vaihtamaan uudet  rikkoutuneiden tilalle.

Olen saanut himmelin teko taidon jo nuoruudessa, kotikylän naisjärjestön järjestämillä kursseilla, eikä se kerran opittu taito mihinkään unohdu, kaikki niksit palautuivat itse tekemisen edetessä.
Tänä syksynä on ilmestynyt uusi kirjakin:

(otteita kirjan esittelytekstistä)
"Kirja esittelee 24 himmeliä ohjeineen. Paitsi himmeleiden valmistamisesta kiinnostuneille, kirja sopii sisustamisesta nauttiville ja perinteitä arvostaville.

Himmelit ovat kuuluneet Eija Kosken elämään jo parikymmentä vuotta. Himmelin valmistusmateriaaleista hänelle rakkain on rukiin olki, jota hän saksii omilta luomupelloiltaan. Koski valmistaa himmeleitä ja opettaa niiden tekoa. Olki on taipunut kursseilla herkiksi himmeleiksi niin kaupunkilaisten kuin maaseudunkin naisten ja miesten käsissä. Perinteisten mallien rinnalle Koski on suunnitellut myös uusia ja moderneja malleja. Kirja tuo himmelin tähän päivään, unohtamatta himmelin tarinaa ruispellon korresta kodin koristukseksi. Edellisestä suomalaisesta himmelikirjasta onkin jo 30 vuotta.

Japanilaisen himmelitaiteilija Mutsuko Yamamoton innoittamana Koski etsi kirjaa tehdessään vastausta kysymykseen, onko himmeleissä jotain pyhää. ”Löysin uskomuksia, magiaa, taikaa, ennustamista, riittejä, kulttia, hedelmällisyysfetissiä, hyvän onnen takaajaa ja häähyppelyä. Eikö tässä ole jo melko paljon pohjaa sille, ettei himmeli ole pelkkä koriste, vaan jotakin enemmän?”

Himmelit ja niiden miljööt modernista kaupunkikodista maalaistupaan on kuvannut valokuvaaja Rita Lukkarinen tulkiten kamerallaan himmeleiden liikkeet, herkkyyden ja kauneuden. Piirretyt himmeleiden ohjeet ovat muotoilija Kaarin Hellmanin käsialaa"

Kirjaa myy: Maahenki, puh. 09-7512020, maahenki@msl.fi

5 kommenttia:

tuksu kirjoitti...

Sinulla on kaunis himmeli!
Itse lapsena olin myöskin "himmeliopissa", eräs täti opetti meille lapsille himmelin tekoa. Saimme näppäräsormisina pujotella olkia lankaan. Täti kokosi himmelin sitten kauniiksi taideteokseksi.
tuksu

JaanaElina kirjoitti...

Kiitos paljon kommentista blogissani.

Himmelit on upeita.Sinunkin on.
Anoppini osti minulle himmenlin jokunen vuosi sitten.laitoinkin sen tänään keittiön kattoon roikkumaan.

Olen myös lapsena tehnyt himmeleitä.Käsityöopettajamme piti meille himmelikurssia.Ehkä muistaisin ainakin pienen yksinkertaisen himmelin tehdä.lapsena teimme himmeleitä myös ohuista pilleistä.

Oikein mukavaa joulun alusaikaa.

Sirkka kirjoitti...

Kaunista himmeliä ja ken sen osaa taitavilla sormillaan näpertää on kyllä taitavimmasta päästä kuin olla ja voi<3
Sinun kaunis kertomuksesi on aivan upeaa luettavaa ja ain ihailen sinun syvää viisauttasi, kuin myös todella kaunista himmeliäsi<3

Nautitaan tämän talven lumisesta säästä ja sen tuomasta valoisuudesta!

Tarina kirjoitti...

Upea himmeli WoW.
Juhlavaa Itsenäisyyspäivää ja jänskää adventinaikaa!

Irene kirjoitti...

Komea himmeli teiltä löytyi!
Muistelen, että 50-luvulla noita löytyi joka kodista. Nykyisin tuntuvat harvinaistuneen.